top of page
Szerző képeTakarító Szolgálat Bubblify

Az építési por veszélyei és megszüntetése

Frissítve: 2022. jún. 28.

A felújítás utáni nagytakarítás egyik fontos feladata az építési por alapos eltávolítása.
Az építési por a hagyományos portól eltérően vegyi anyagokat, festék maradványokat, diszperzitet, ragasztós mikroszemcséket tartalmaz, így sokkal veszélyesebb és károsabb a környezetre és a szervezetünkre egyaránt. Ez is komoly károkat okozhat és nem mellesleg nem egyszerű a hatástalanításuk sem.


Építési por eltávolítása

Az egyik leggyakoribb jelenség amely minden kivitelezésnél, felújításnál jelen van, az az építési por. A hagyományos portól eltérően ez vegyi anyagokat, festék maradványokat, diszperzitet, ragasztós mikroszemcséket tartalmaz, így sokkal veszélyesebb és károsabb a környezetre és a szervezetünkre egyaránt. Ez is komoly károkat okozhat és nem mellesleg nem egyszerű a hatástalanításuk sem. Leginkább a festési munkálatokat melegelőzően a falak csiszolásából származó rendkívül aprószemű ragadós porszemcsék amelyek a lakossági proszívókat is könnyed szerrel tönkre tehetik, de származhat bontásból is, vagy akár a szomszédi kivitelezésből is az ablakon át.


Az építési por a hagyományos portól eltérően vegyi anyagokat, festék maradványokat, diszperzitet, ragasztós mikroszemcséket tartalmaz, így sokkal veszélyesebb és károsabb a környezetre és a szervezetünkre egyaránt.

Az építési por nem csak a bútorainkat veszélyezteti, hanem környezetünket és egészségünket is, mivel ipari jellegű kemikáliakat tartalmaz.




Csiszolás előtt takarni!

Nagyon fontos, hogy a munkálatok kezdete előtt a kivitelezők gondoskodjanak a lefedésről, ugyanis ha kezdetét veszi a falak csiszolása, az abból származó diszperzites porkeverék a melegburkolatra hullva megtapad azon, kisebb nedvességet érve pedig fel is oldódik, felszabadítva a vegyi anyagokat amelyek kiszívhatják a felületet. A por persze könnyen a takarás alá kerülhet, de ha a kivitelezők teljes egészében mellőzik a maszkolást, különösen melegburkoalt esetében, az komoly károkat is okozhat.


Portalanítás szakszerűen a felújítás utáni nagytakarításban

Maga a portalanítás nem tűnik bonyolult folyamatnak, viszon alaposan meggyűlhet vele bajunk. Ez a finom szemcsés por a levegőbe kerül amelyet belélegzünk és csak nagyon lassan ülepedik le. Éppen ezért a klasszikus portalanítást több hullámban is el kell végezni, fentről lefelé haladva. A portalanítási munkálatok során ugyanis a por egy része újból visszakerül a levegőbe, ami szintén csak pár óra elteltével ülepedik majd meg. A klasszikus nedves törlőrongy módszer jól működhet, ugyanis a nedvesség megköti a port. Ezt a módszert többször, óránként megismételve kell a felületken elvégezni.

Fontos, hogy lehetőség szerint a falakat is portalanítsuk, ugyanis itt is jelentős pormennyiség tud megülni, ami aztán vagy a ruhánkon landol ha a falhoz érünk, vagy visszakerül a levegőbe és az új bútorokra, szönyegekre száll le, rosszabb esetben pedig szimplán belélegezzük.


A burkolatra került por szemcsék kárt okozhatnak a fugában is, elszinezhetik azt, különösen ha fehér vagy ha még friss. A huzamosabb ideig burkolatba "taposott" por, legfőképp ha melegburkolatról van szó szinte bele ragad a burkolati felületbe. Ezt kézi felmosóval szintén többször megismételve, speciális tisztítószerek alkalmazásával kell elvégezni, de ez sem tökéletes. A legjobb módszer a tárcsás aljzattitsztító gépek alkalmazása, amelyek már az első használatukkor felszedik az aljzatburkolatról a port.


Gondoskodni kell róla, hogy a portalanítás alapos legyen, ugyanis akár új ingatlant vásároltál, akár egy régi felújításával végeztek a kivitelezők, ha nem megfelelő a portalanítás akkor ez a veszélyes, vegyi anyagokkal teli por megtelepszik a bútoraidon további fejfájásokat okozva.







Comments


bottom of page